Puro silindir şeklinde solgunlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, süresince tütün kesimçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak berk, esnek ve okşayıcı bir kuruluşda olmalı, uz bir aromaya ve tertipli yanmayı esenlayacak yönıcı özelliğe iye olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabil ülkelerin bulunduğu diyar kuşağında yetineşeli, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede solgunlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan mazitir. Bu dile bile Latince “pürus” (saf akman yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden kuruluşlmış” medlulında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk yol TDK sözlüğünün 1955 yılındaki zorsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde olabildiğince faik oranda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabil ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en iyi purolar olarak nitelendirilseler bile birokkalı kompetan Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro dâhilerken en özen etmesi gerekilen şey dosdoğru bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet dosdoğru bir nemde bileğil ise purolarınız ne kadar kaliteli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız lezzet yada zevk maalesef mutlaka hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tulum vb. bütün muhafaza ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve dâhilime müheyya sunmak dâhilindir. Yayımcı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her zaman ülküsel nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ülküsel puro nem bileğerleri nelerdir bir zaman da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri arasında dâhililen bir puro ülküsel nem bileğerlerinde dâhililiyor akseptans edilebilir. Kimine göre %65 az yada %75 çok muş kabil görülsede haddizatında bu nem bileğerleri bile kimisine göre gayet amelî ve dâhililebilir en kusursuz bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem bileğerlerinde purodan lezzet aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro dâhilmeyi çok severken sair bir nefer bu nem bileğerinin puroya günah edilen bir ölçü olduğunu ve asla dâhililmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile doğrudır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi müstelzim şey %65 astı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla birlikte bu %10 luk nem ayrımı arasında gidip gelmeden bilcümle aynı nem bileğerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğsorunimi purolarına pert verebilir. Böyle bir trampa yapacaksanız bunu kabil başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ nem bileğerlerinden bahsettiğimize göre bu nem bileğerleri neyi bileğsoruntirmektedir diyerek soracak olursanız kısaca beyan etmek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan kızılınan aroma artar, tütün azalır ve dâhilimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça tütün artar, dâhilimi kolaylaşır ve kızılınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde işlemez olmak istiyorsanız buna zaman ve sınama ile hüküm vereceksiniz. Size kimse en iyi ölçü bu ve bu bileğerde dâhilmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ati olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Zirdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân esenlar. İÇerisindeki köpük kabil yağız öz averaj 6 ay içerisinde sorunlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 nem ita üzerine oturmuş bu tip sıcaklıktan bağımsız olmadığı dâhilin mukannen bir zaman içerisinde sıcaklarda nem arkaışı yada soğuklarda humidor süresince nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu hava bir nemlendirici kullanıyorsanız kabil başüstüneğunca bir küme hararet bileğsorunimi sıfır ortamlar seçmeye çkızılışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabil %70 nem değeri hazırlamak dâhilin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme göre elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu ölçü iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içerisinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kabil çkızılışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek kucakı %70 neme getirmeyi amaçlarlar. şayet derdiniz faik nem evet ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o zaman sair nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan lütufı ile humidor içine dağıtılır ve nem in mütemadi ayarlanan nem seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çkızılışmakta ve istenen nem değeri gelmesi iile birlikte yeniden durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek dâhilin en iyi yöntem olarak önmıza çıkmaktadır.
En on çısoy son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir inkılap yaratmış ve hem nem iktibas hem nem ita özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya kafalamıştır. Geceleyin gündüz yada sezon intikalleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en esenlik bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro bileğil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme dâhilin kullanılmaktadır. antrparantez Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde faik nem bileğerlerinde çift taraflı çkızılışarak sabit bir nem değeri esenlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor dâhili fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve bütün puroların aynı nemde ve elan esenlıklı olmasını esenlamaktadır.