Puro seçiminiz, yakışınız, sinenöbetiniz ve keyfine vardığınız bütün tatlar büsbütün size özeldir. Ancak yeniden de aklınızın ucunda bulunması gereken bir kaç gözcü var! 1- Puro Seçimi Ben bu ovamda hasetn her saatinde sinemeyi çok sevdiğim Toscanello Limoncello’yu konuk edeceğim. Siz de keyfinize nazaran, istediğiniz puroyla zevcelik edebilirsiniz. 2 – Puroyu Muayene Etme Il özümlemeı Karayip purolarda sinemeden önce nemliliğini kontrolör geçirmek gerekir. Bu Toscanello sinein muteber değil. Toscanello severler damak zevklerine nazaran farklı gönen oranlarında sinemeyi tercih edebiliyorlar. Bu seçimde ustalaşmak bir zaman da deneme yanılma yöntemine ihtiyaç duyuyor. 3- Çakmak Seçimi Yakıma geçmeden önce kesinlikle bilinmesi gereken önemli bir nizam var. Puro sadece ama sadece kokusuz acıle yakılır! Puro her dem evet bütan gazlı çakmak evet da uzun puro kibritleriyle yakılmalıdır. Puronuzu Zippo üzere benzinli çakmaklar evet da mumlu kibritlerler üzere işaret yayan ateş kaynakları ile yakmamalkaloriız. Bunlar puronunuzun aromasını kalıcı olarak bozar. 4 – Yakma Puro taalluk ve ilgi lüzum. Bu yüzden hiç acele etmeyin ve puronuzu tetik bir şekilde andıran. Emin olabilirsiniz ki, kötü bir yakım hem sizin keyfinizi bozar hem de puronuzu berbat paha. Puroyu yakarken yalaz puroya kazık bahsetme etmemelidir. Coşkun maviliği purodan bir zaman uzak tutulmalıdır. Puroyu böyle ağıza götürmeden yakmaya “kızartma” denir. Puronun ucunun her cepheı alya döndüğünde kızartma nöbetlemini başlangıçardınız demektir. Şimdi size puro yakma ritüelini anlatacağım: Öncelikle puronun ayak tabanığını 90 perese eğimle, aleve tam bahsetme etmeyecek şekilde tutun. Bu nöbetlemi yaparken bütün ayak tabanığın eşit yanması gerektiği sinein puroyu aynı zamanda mazbut bir şekilde 360 perese döndürmeniz gerekmektedir. Eğer puro çakmağı kullanıyorsanız, puronuzu ateş deposuna natürel alevli çakmalara nazaran bir zaman daha uzakta tutmanızda yarar var. Zira, bu janr çakmaklar çok zorludür ve okkalı andıran tutulursa puronuzu kömüre çevirme potansiyeline sahiptirler. Yakma veya kızartma nöbetlemi natürel alevli çakmaklarla, bir zaman dem alabilir. Bu süre size zaman kaybı üzere nazarükebilir ama puro çıdam ve mesai lüzum. 5- İyi Yandığını Muayene Etme Şimdi puroyu nite yaktığınımızı kontrolör edelim. Puroyu kızartma nöbetleminden sonra ters çevirip dulukünüze bir zaman yaklaştırın. Yaklaştırdığınız puroya hoppaçe ambiyans üfleyerek nerelerin yandığını görebilirsiniz. Eğer bütün kıç kıpkırmızı ise yakma nöbetlemini başlangıçarı ile gerçekleştirdiniz demektir. Eğer puronun her cepheı tam yanmamışsa, yani bütün kıç kıpkırmızı değilse, öncelikle puroyu ağızınıza gdolayın. Sonrasında yanmayan kısmı üste getirerek çalma veya çakmağınızla puronuzu ısıtırken bir iki değersiz soluk daha çekin. Bu sayede puro üste kalan yanmamış bölüm da yanacaktır. 2–3 saniye sonra puronuzu dudaklarınızdan uzaklaştırın. Uçukçe sallamak puronun ucundaki alevi söndürmeye yetecektir. Tebrikler, bundan sonra puronuz sineime anık. Peki evet siz anık mkaloriız? 6 – Keyfine Varma Puro yavaş yavaş ve keyfini çıkuzguni çıkuzguni sineilmeli. Alacağınız her soluk ortada en azından 40 saniye aramak gerekir. Eğer bu süreyi azaltıp sigara üzere sinemeye çallıkışırsanız puronuz ısınmaya adım atar. Hızlı sineimden dolayı ısınan puronun lezzetindeki bozulmayı da hemen hissedersiniz. İlk başlangıçta, sadece birazcık lezzet kaybı evetşasanız da, hızlı sinemeye devam ederseniz, puro o kadar şiddetlilaşır ki hiç sineilemeyecek duruma gelebilir. Küçük bir uyarı: Puro, sigara üzere ciğere çekilmez. Esrar hoppaçe ağıza doldurulur ve tat müşteriların dumanla tembihlmasına müsaade verilir. Şimdi rahatlayın! Puronuzun o eşsiz dumanünden mevrut lezzetlerin ve aromaların tadını çıanaçın. Arada puronuz sönerse, bu göstermeniz gerekenden daha az taalluk gösterdiğinizin bir nöbetaretidir. Sönen puronun küllerini büsbütün temizleyin. Bunun sinein kürdan üzere bir alete ihtiyaç duyacaksınız. Külleri büsbütün temizlediğinizden emniyetli olduktan sonra puronuzu yine yakmayı deneyin. Benim sinetiğim Toscanello sinein yeni baştan yakma sorun oluşum etmez. Ancak il özümlemeı Karayip Purolarında her yeni yakışınızda küsurat oranda yaslılık hissedeceğinizi göstermek isterim.
Eğer puro birinci sınıf bir puro ise 15 sene hatta daha uzun bir süre dahi saklanabilir. Aynı yıllanmış şaraplar üzere puro da eskidikçe tadı gelişir ve güzelleşir. Puro saklamak istiyorsanız bilmeniz gereken ve kategorik şgeri olan 2 nizamı mealız gerekiyor. Bu önemli kurallardan ilki puronun saklanacağın vasatın suhunet değerıdır. Puroyu birinci sınıf bir koşulda uzun süre saklamak istiyorsanız vasat sıcaklığının 16 ila 18 perese ortada olduğundan emniyetli olmanız gerekiyor. Ev içinde bu sıcaklığı yakalamanız az çok zordur. Bu yüzden vasat sıcaklığı 22 derecenin üstüne evet da 12 derecenin şeşna inmedikten sonra telaşlanmanıza lüzumlu yoktur. Ama elbette eğer imkânınız var ise 16 ila 18 derecedeki hıfız vasatını yaratmanız ideal olandır. Çünkü bu durumda hiçbir sorun ile mukabillaşmazsınız. Saklama vasatı sıcaklığında nesep sorun vasatın soğuk değil okkalı sıcak olmasıdır. Çünkü hıfız vasatı 22 derecenin üzerine çıktığında duman böceği sorunu ile mukabillaşabilirsiniz. İkinci önemli nizam ise hıfız vasatının nemidir. Bağıl nemin ideal aralığı %65 ila %70’in şeşna düşmemesi ve %72’nin üzerine çıkmaması önemlidir. Çünkü puronuz nemli ise yanmayacaktır ve eğer okkalı kuru ise puronun tadı ağarlaşır. Nasıl gönen hıfız vasatı sıcaklığına nazaran değiş gösterecektir ve bu yüzden de hıfız vasatı sıcaklığını sabitlemenizde yarar vardır. Puro Nerede Saklanmalıdır? Puro en ideal olarak puro hıfız kutusu adı maruz humidorların içerisinde saklanmalıdır. Eğer bu özel kutulardan elinizde yasak ise rastgele bir ambiyans geçirmeyen kutu, dolap hatta ve hatta ambiyans geçirmeyen bir odada dahi puroları saklayabilirsiniz. Burada önemli olan hıfız vasatının ambiyans geçirmemesi ve buna bağlamlı olarak da kutu sineindeki gönen ile sıcaklığın sabit kalmasıdır. Puro saklamak sinein anahtar sıcaklığı ve nemi sabit tutmanızı katkısızlayacak kategorik ambiyans geçirmeyen kutular evet da benzeri bir ortamdır. En esen humidor İspanyol sedirinden meydana getirilen türüdür. Bu sakamla kutuları kategorik ambiyans geçirmedikleri sinein özge rakiplerine kebir ayırt atarlar. Eğer puro saklamaya karar verdiyseniz kesinlikle bu humidorlardan almanız gerekir.